Concentratie: meester worden over je gedachtes

Geüpdatete

kaarsvlam

Als je wil leren mediteren is het belangrijk om eerst enige concentratiekracht te ontwikkelen. Met concentratie breng je de gedachtes in je geest tot rust. Je richt je aandacht op één punt, meestal een klein voorwerp of object, waardoor je helderheid in je geest brengt. Zo maak je de weg vrij voor diepere meditatie.

Concentratie is intens, vastberaden en doelgericht. Het is als een pijl die het doel binnendringt. Je kunt concentratie zien als geestelijke spierkracht. Net zoals je je fysieke spieren kunt trainen in de sportschool, zo kun je je concentratie sterker maken door regelmatig te oefenen. Wanneer je eenmaal sterke concentratiespieren hebt, heb je daar in je dagelijks leven enorm veel profijt van. Je zult merken dat je je dagelijkse taken veel efficiënter afhandelt, omdat je geest helderder en aandachtiger is. Zo houd je een hoop tijd over. Ook zul je merken dat je langzaam maar zeker meester wordt over je gedachtes en ze leert beheersen. Je bent in staat om zelf te beslissen welke gedachtes je toelaat in je geest en welke niet. Zo kun je positieve, creatieve en constructieve gedachtes in jezelf laten groeien, waardoor je je positiever en gelukkiger gaat voelen.

Concentratie-oefening
Zet een kaarsvlam voor je neer en richt er al je de aandacht op. Probeer te voelen dat alleen die kaarsvlam bestaat, al het andere valt weg. Probeer het gevoel te hebben alsof je met je aandacht als een pijl in de vlam binnendringt. Houd daarbij de deur van je geest goed op slot. Wanneer er gedachtes opkomen ga je niet met ze mee. Voel dat je geest als de onmetelijke hemel is en dat de gedachtes wolken zijn die je voorbij laat drijven. Wanneer je merkt dat je toch in een gedachte zit, laat je de gedachte varen en keer je met je aandacht weer terug naar de vlam. Doe dit steeds weer opnieuw, elke keer dat je bent afgedwaald.
Als je deze oefening dagelijks vijf minuten kunt doen, zul je na drie weken al tastbare resultaten gaan merken. Je voelt je helderder en doelgerichter. Ook is er meer rust in je gedachtes en reageer je minder impulsief.