Meditatie: innerlijk zonlicht

Geüpdatete

Op een bewolkte, miezerig dag zie je vaak weinig mensen glimlachen. Ineengedoken in jassen en kragen, de blik nors naar de grond gericht, lopen de meesten met ferme pas door om maar zo snel mogelijk thuis te zijn. Wanneer op zo’n grauwe dag plotseling de zon doorbreekt, gebeurt er een wonder. Als bij toverslag is de wereld veranderd. Waar alles eerst somber en naargeestig was, zie je nu schoonheid en kleur. Het valt je op hoe mooi alles is: de straten, de bomen, de rivier, de huizen, ze lijken allemaal te glimlachen en te stralen.

Iets soortgelijks gebeurt wanneer we een ervaring van ons spirituele hart hebben. Het hart is als de zon die doorbreekt, waardoor we even uit de grauwe bewolking van onze geest worden gehaald. De sluier van somberheid, negativiteit, angst en zorgen die we met onze gedachtes hebben geschapen wordt omhoog getrokken en we vangen een glimp op van een veel zonnigere werkelijkheid die zich achter dat wolkendek bevindt. Een ervaring van het hart gaat dan ook gepaard met een gevoel van opluchting, dankbaarheid, vrede en vreugde.

Soms krijg je zo’n ervaring helemaal gratis en voor niks. Je loopt ergens over straat en van het ene op het andere moment voel je een onverklaarbaar maar daarom niet minder tastbaar geluksgevoel. Net zoals J.C. Bloem in zijn beroemde gedicht ben je even ‘domweg gelukkig in de Dapperstraat’. Je realiseert je opeens hoe mooi de wereld is en hoe bijzonder en uniek je eigen leven daarin. Kon je dat gevoel maar altijd vasthouden! Maar helaas ebt het op een gegeven moment weer weg, als een toffee die smelt op je tong.

Toch is er een manier om bewust in het inspirerende en prachtige zonlicht van je hart te leven: meditatie! Door te mediteren ontwikkel je de capaciteit om je gedachtes tot rust te brengen en dat zware wolkendek voorbij te laten drijven in plaats van er steeds maar weer in mee te gaan. Je zult steeds vaker de zon achter die wolken zien schijnen. Het kost wat discipline en oefening, maar als je eenmaal kunt zonnebaden in je eigen innerlijke zonlicht, zul je voelen dat het de moeite waard was.