Het ABC van meditatie

Geüpdatete

Meditatie is een innerlijk proces, dat zich voornamelijk afspeelt in de stilte van onze geest en ons hart. Toch zijn er ook een aantal praktische dingen die we kunnen doen om onze meditatie zo succesvol mogelijk te maken. We noemen dat het ABC van meditatie. Hier enkele nuttige tips:

1. Mediteer ’s ochtends vroeg
Je hebt het meeste aan je meditatie als je het ’s ochtends doet. In je ochtendmeditatie laadt je namelijk je innerlijke batterijen op en ontvang je energie en innerlijke vrede die je dag positief beïnvloeden. Bovendien is je geest ’s ochtends het meest ontvankelijk. De slaap heeft de ervaringen van de vorige dag verwerkt, waardoor je met een schone lei aan de meditatie kunt beginnen. Zes uur ’s ochtends is het beste tijdstip (hier lees je waarom), maar mocht dat nog een brug te ver zijn, mediteer dan gewoon na het opstaan.

2. Neem een douche vóór je meditatie
Het is raadzaam om te douchen voor je aan je meditatie begint. Water betekent zuiverheid. Het spoelt ongewenste energieën van je lichaam, zodat je ontvankelijker bent voor de subtiele energie van de meditatie. ’s Ochtends verwijdert een douche de slaapenergie, waardoor je helder en alert aan je ochtendmeditatie kunt beginnen. Als je ’s avonds mediteert zorgt een douche ervoor dat alle rusteloze energie die je gedurende de dag hebt opgepikt wordt weggespoeld. Mocht douchen niet lukken, probeer dan in elk geval je gezicht en je onderarmen even met koud water te wassen.

3. Draag schone, lichte kleding
Als je gaat hardlopen trek je het liefst sportieve hardloopkleding aan. Ga je naar een galadiner, dan verruil je je dagelijkse kloffie voor een net pak. Ook meditatie werkt het beste als je er een speciaal setje kleren voor draagt. Een speciaal ‘kostuum’ geeft een duidelijk signaal aan je geest dat je iets bijzonders gaat doen, waardoor je er met meer inspiratie en geconcentreerdheid aan begint. Het beste is schone kleding die licht van kleur is. Kleuren stralen energie uit, en lichte kleuren zijn meer ‘in tune’ met de subtiele meditatie-energie.

4. Creëer een harmonieuze meditatieplek
Een vaste meditatieplek doet wonderen. Als je altijd op dezelfde plek mediteert, blijft de meditatie energie daar hangen en creëert een subtiel krachtveld dat je helpt bij je volgende meditaties. Ideaal is een speciaal hoekje van je huis of kamer te reserveren dat je schoon en zuiver houdt en alleen voor het mediteren gebruikt. Maak vervolgens je eigen meditatie altaartje, zoals een (laag) tafeltje met daarop een mooi kleedje met bloemen, wierrook en/of een foto van een spiritueel persoon of natuurlandschap dat je inspireert. Schenk aandacht aan de plek waar je mediteert. Hoe aantrekkelijker je meditatieplek, des te meer inspiratie je krijgt om hem daadwerkelijk te gebruiken.

5. Houd een vast tijdstip aan
Als je elke dag om elf uur naar bed gaat, wordt je lichaam om elf uur vanzelf moe. En eet je altijd om zes uur ’s avonds warm, dan begint je maag even voor zessen trouw te rommelen. We kunnen onze biologische klok ook voor meditatie laten werken. Als je altijd op hetzelfde tijdstip mediteert, gaan je lichaam en geest zich daar namelijk op instellen. Je wordt vanzelf rustiger en meer ontspannen, waardoor je veel beter kunt mediteren dan als je elke dag een ander tijdstip zou hanteren. Kies daarom een tijdstip uit waaraan je je langere tijd kunt houden. Zoals gezegd is de ochtend het meest ideale moment om te mediteren, maar ook de avond is een prima stiltemoment.

6. Mediteer op een nuchtere maag
Eet liever geen maaltijd voordat je gaat mediteren. Na het eten gaat je spijsvertering aan de slag, en die lichamelijke energie blokkeert het stromen van de subtielere meditatie-energie. Het beste is twee uur te wachten na een grote maaltijd voordat je gaat mediteren. Als je echt rammelt van de honger kan je het beste een glas sap of melk drinken.
Ook na je meditatie is het goed om nog even te wachten met eten. Geef eerst de spirituele energie de kans om te worden ‘verteerd’ en in je systeem te worden opgenomen. Een kwartiertje wachten is voldoende.

7. Mediteer dagelijks
Je meditatie werpt de meeste vruchten af als je het regelmatig doet – liefst dagelijks een paar minuten. De duur van je meditatie is minder belangrijk dan de frequentie. Dus liever elke dag tien minuten dan twee keer per week een uur. Waarom? Meditatie is voedsel voor je ziel. Net zoals je lichaam elke dag te eten krijgt – wel drie keer! – snakt de ziel ook naar zijn dagelijkse spirituele maaltijd. Als we de ziel trouw voeden blijven we innerlijk fit en gezond, wat betekent dat we steeds meer vrede, liefde en vreugde zullen ervaren.

‘When I meditate, I can speak to my soul.’–Sri Chinmoy