De onderschatte kracht van eenvoud

Geüpdatete

Eenvoud is een spirituele eigenschap die ons enorm kan helpen, niet alleen in onze meditatie maar ook in het dagelijks leven. Het is een eigenschap die echter vaak wordt onderschat. We denken dat eenvoud synoniem is met simpelheid of domheid. Niets is minder waar. Eenvoud is wijsheid. Eenvoud maakt onze levensweg helder, ongecompliceerd en vreugdevol.

Als je eenvoud ontwikkelt zie je de dingen zoals ze zijn, zonder ze nodeloos ingewikkeld te maken. Het is onze denkende geest die gek is op complexiteit. De geest wil de zaken graag zo gecompliceerd mogelijk maken, maar in feite schept het daarmee een gekunstelde werkelijkheid. De natuurlijke werkelijkheid is namelijk heel eenvoudig. Of zoals spirituele leraar Sri Chinmoy zei, “De echte waarheid verblijft in oprechtheid en eenvoud, en niet in complexiteit.”(1)

Een reden dat complexiteit vaak ons leven binnensluipt is omdat ons ego graag belangrijk gevonden wil worden. Daardoor doen we ons vaak gewichtiger voor dan we zijn of we ons voelen. We zetten een masker op en spelen een rol, maar omdat die rol niet overeenkomt met wie we diep in ons hart zijn, raken we steeds verder van ons natuurlijke zelf verwijderd. Het ego vertelt ons hoe we ons moeten gedragen – wie we te vriend moeten houden en wie niet, wat we tegen wie moeten zeggen en wat juist niet. Maar dit spel van voorgekookte handelingen maakt ons leven complex, doodt onze spontaniteit en laat ons uiteindelijk leeg en uitgeput achter.

Het hart daarentegen heeft de blik van een kind. Een kind is van nature eenvoudig, maar tegelijkertijd is het vol energie en vreugde. De werkelijkheid van een kind is vol geluk. Het hart hoeft dan ook niet na te denken over hoe het zich moet gedragen. Het staat in verbinding met de bron van het leven en is spontaan, open en helemaal zichzelf. ‘Ik ben die ik ben’ is de mystieke uitspraak uit de bijbel die dit hartbewustzijn zo mooi verwoordt.

Via meditatie kunnen we die kinderlijke blik weer terugbrengen in ons leven. Het is niet zo dat we ons als een kind moeten gaan gedragen. We laten enkel ons leven verheffen door de kinderlijke verwondering, opgewektheid en nieuwheid van ons hart weer te herontdekken. Door iedere dag een paar minuten heel bewust op ons spirituele hart te mediteren, dat zich in het midden van onze borstkas bevindt, graven we die verloren schatten weer op en laten we ze ons leven verrijken.

 

‘Wanneer de eenvoud van de geest
En de zuiverheid van het hart
Samen groeien,
Creëren ze
Onvoorstelbare schoonheid.’

-Sri Chinmoy

 

(1)Sri Chinmoy, My Meditation-Service At The United Nations For 25 Years