Hoe belangrijk is discipline?

Geüpdatete

good_habits

Van alle spirituele eigenschappen en begrippen wordt discipline misschien nog wel het meest gevreesd. Het woord alleen al bezorgd ons koude rillingen. Discipline doet ons denken aan koude douches in het midden van de winter, ultramarathons op de Noordpool en soldaten die strak in het gelid marcheren. Arme discipline, het wil ons zo graag helpen, maar het heeft zijn reputatie tegen. In plaats van een reddende engel zien wij er een boze schoonmoeder in.

Toch staat of valt succes en vooruitgang in meditatie met deze ene eigenschap. Zonder discipline kunnen we niet ver komen. Eens in de zoveel tijd mediteren kan je wel een prettig, rustgevend gevoel geven, maar zonder het dagelijks te doen blijft het toch bij dat ene gevoel. Mét discipline gooit meditatie de deuren van onze innerlijke schatkamers wijd open. Onvoorwaardelijke liefde, vervullende vrede, spontane vreugde en diepe gelukzaligheid liggen daar op ons te wachten. Maar hoewel deze kostbare innerlijke kwaliteiten helemaal gratis zijn, krijgen we ze niet voor niets. De prijs is dagelijkse meditatie.

Die prijs is lager dan we denken. Ook discipline staat dichterbij ons dan we hadden verwacht. Sterker nog, ieder van ons heeft al discipline in zijn of haar leven, alleen noemen we het misschien niet zo. We poetsen elke dag onze tanden, gaan iedere weekdag naar school of naar ons werk, we staan op als de wekker gaat, houden ons huis schoon en bereiden dagelijks twee tot drie maaltijden. Allemaal pure discipline! Nu hoeven we nog maar één karweitje aan die dagelijkse lijst toe te voegen – meditatie – maar dat ene klusje zal de kwaliteit van ons leven onvoorstelbaar vergroten.

Zie discipline daarom niet als discipline, maar gewoon als een middel waarmee je je doel wilt bereiken. Een atleet die ervan droomt om de Olympische Spelen te halen hoeft zichzelf niet elke dag te motiveren om te trainen. Zijn wil om te trainen vloeit vanzelf voort uit zijn droom. Ook als je werkelijk naar innerlijke vrede, liefde en geluk verlangt hoef je je er niet elke keer toe te zetten om te mediteren. Als je het doel waardeert komt de discipline vanzelf. Zoals Sri Chinmoy het verwoordt:

‘Hoe kun je jezelf disciplineren?Door je te concentreren op de dingen die je het liefst in het leven wilt. (…) Als je op dit moment nog voelt dat je duizenden en miljoenen dingen in je leven nodig hebt, probeer die behoeftes dan te verminderen. Je zult zien dat in dat proces van het verminderen van je behoeftes je leven vanzelf gedisciplineerd wordt. Wanneer je talloze uiterlijke dingen geen aandacht geeft, zul je zien dat de waarheid je recht aankijkt en je de kracht geeft je leven te disciplineren.’

-Sri Chinmoy, The Hunger Of Darkness And The Feast Of Light, Part 2