Praktische voordelen van meditatie

Waarom mediteren we?
“Als we tevreden zijn met wat we hebben en wat we zijn, dan hoeven wij niet te mediteren. We hebben een innerlijke honger, dat is de reden waarom we beginnen te mediteren. We voelen in onszelf iets lichtgevends, iets oneindigs, iets goddelijks. We voelen dat er iets is dat we hard nodig hebben, maar we hebben alleen nog geen toegang tot dat iets.”

-Sri Chinmoy


Vijf redenen om te mediteren

1. Voldoening
Meditatie geeft een diep gevoel van voldoening. Het leidt ons naar een staat van vrede en een spontane innerlijke vreugde die niet afhankelijk zijn van uiterlijke omstandigheden

2. Geestelijke en lichamelijke gezondheid
Veel wetenschappelijke studies hebben de heilzame effecten van meditatie aangetoond, zowel op lichamelijk als op geestelijk vlak. Meditatie ontspant lichaam en geest, gaat stress tegen, verbetert de kwaliteit van de slaap en stimuleert de emotionele stabiliteit.

3. Bevorderen van zelfvertrouwen
Via meditatie leren we onszelf en onze eigenschappen en kwaliteiten steeds beter kennen. We leren dat we werkelijk op ons innerlijk kunnen vertrouwen en ontwikkelen een sterk en positief gevoel van zelfvertrouwen.

4. Positief denken
Meditatie leert ons om onze gedachtes te beheersen en positief te denken. Positieve gedachtes en gevoelens maken ons innerlijk sterker en verbeteren zo de kwaliteit van ons leven.

5. Een levensdoel
Meditatie biedt meer dan alleen een gevoel van ontspanning. In feite is meditatie een levenslang proces van zelfontdekking. Meditatie helpt ons in contact te komen met een diepere laag in onszelf; het leidt tot meer zelfbewustzijn en helpt richting en betekenis aan ons leven te geven.